Kendimiz de dahil olmak üzere her şeyin bir titreşim frekansı olduğunu düşünürsek, ses frekanslarının hislerimizi nasıl etkileyebildiğini daha iyi anlayabiliriz. Mesela, bazı şarkılar veya müzik türleri, genellikle bizde belirli duygular uyandırır. Ses ile şifada; bedeni titreşimsel denge ve uyum durumuna getirmek için tonal frekansların kullanıldığı antik bir yöntem…

Peki, nasıl çalışıyor?

Ses banyosu olarak da bilinen bir şifa seansında, yere ya da bir yoga matına uzanıyorsunuz. Uygulayıcı ya da terapist, çeşitli enstrümanları çalarken siz sadece dinliyorsunuz ve yatıştırıcı seslerde ve titreşimlerde yıkanıyorsunuz… Bu ‘meditatif akustik konser’ ile ses frekansları, beyin dalgalarını yavaşlatarak derinden onarıcı bir duruma getiriyor. Bu da vücudun kendi kendini iyileştirme sistemini harekete geçiriyor.

Gonglar, Tibet kaseleri, Nepal ritim enstrümanları ve davullar; seanslarda en çok kullanılan enstrümanlar… Ancak doğru niyetle kullanıldığı sürece, ses ile şifada hemen hemen her enstrümandan faydalanılabileceği söyleniyor.

Her enstrüman, farklı bir amaca hizmet ediyor. Örneğin; kristal kaseler, yedi çakranın notalarına göre ayarlanıyor. Gong ise bedenimizdeki gerilimi serbest bırakmaya yardımcı oluyor ve sinir sistemini uyarıyor.

Ses ile şifanın popülerliği son yıllarda artsa da, bu aslında çok eskilere dayanan bir teknik. İlahiler, Tibet’in şarkı söyleyen kaseleri, şaman davulları ve daha fazlası… Yeryüzünde varolmuş her kültürde bir tür ses ile şifa yöntemine rastlamak mümkün. En eski örneklere bakıldığında; 40 bin yıl önce Avustralya yerlilerinin şifa için ahşap bir rüzgar enstrümanı olan didijeridu’yu kullandığı görülüyor. Bir başka tarihi ve ilginç ses ile şifa örneği ise; antik Mısırlılar’ın piramitlerde yarattığı ses odaları…

 

Ses ile şifanın 4 faydası

1. Derin rahatlama, ses terapisinin en önemli ve evrensel faydalarından biri. Günlük yaşantımızda olup biten her şeye baktığımızda, bu hızlı ve yoğun tempo içinde biraz rahatlamayı kim istemez?

2. Bazı insanlar, ses titreşimleri açılıp netleştikçe, çakralarının dengelendiğini ve sıkışmış enerjinin serbest kaldığını deneyimliyorlar.

3. Araştırmalar, çeşitli hastalıklardan muzdarip kişilerin tedavisinde, ses ile şifanın faydalı bir yardımcı teknik olduğunu gösteriyor. Daha iyi uyumak, kronik ağrılarda azalma, kan basıncının düzenlenmesi, kolesterolün düşmesi ve kalp krizi riskinin azalmasına yardımcı olma gibi faydalarından bahsediliyor.

4. Zihinsel, duygusal ve ruhsal iyiliği destekleyen ses ile şifa yöntemi; stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltmaya yardımcı oluyor. Zihni dengeliyor, temizliyor. Yenilenmişlik, sakinlik ve mutluluk hissi veriyor.

 

Seans sırasında neler yaşanıyor?

Birçok alternatif şifa yöntemi ve meditatif uygulamada olduğu gibi; herkes, her bir seansta farklı deneyimler edinebilir. Ses ile şifa seansına katılan birçok kişi, rahatlama ve huzur hissi yaşadığını söylüyor. Bazıları aklına yaratıcı fikirler geldiğini, bazıları imgeler gördüğünü, bazıları ise duygusal kırılmalar yaşadığını anlatıyor. Katılımcılar, deneyimlerini çoğunlukla; uyku ile uyanıklık arasında bir zihinsel duruma geçtikleri, boşlukta huzurla süzüldükleri şeklinde tarif ediyorlar.

Günlük hayata nasıl etki ediyor?

- Negatif yönlerin, bağımlılıkların, korkuların, hastalıkların nelerden kaynaklandığını anlamak ve onları dönüştürmenin yollarını öğrenmek

- İş ve özel hayatı dönüştürmek, odaklanma ve yaratıcılık becerilerini artırmak

- Zihinsel olarak geçmiş yüklerden arınmak

- Kendi potansiyelini keşfederek hayatta gerçekleştirmek istenilen hedefler için çalışmak

- Nefes ve titreşim uygulamaları ile eril-dişil dengesini sağlamak

-  Zihinsel süreçlerle beden-zihin-ruh dengesini sağlamak