Yaz geldi; aylardır, hatta son birkaç yıldır uzaktan çalışan herkesi bir telaş sardı. Telaşın sebebi belli: Yoksa bu uzaktan çalıştığımız son yaz mı? Dünyanın en zengin adamı Elon Musk da Covid-19 pandemisi sona ererken, şirketler ve çalışanların karşı karşıya olduğu en zorlu tartışmalardan birine dahil oldu: Evden çalışma ne kadar daha sürmeli? Ve çalışanlar, tam zamanlı şekilde ofise dönmek istemiyorlarsa ne yapmalılar?

Musk’ın “Başka bir yerde çalışıyormuş gibi davranmalılar” şeklindeki tweet’i, Tesla yöneticilerine ‘artık uzaktan çalışmanın kabul edilemez’ olduğu yönünde bir mesaj verdiği şeklinde yorumlandı.

Diğer bazı global şirketler de ofise dönüş konusunda agresif tavırlar sergileyebiliyor. Örneğin; Bloomberg’in haberine göre, Google’ın tedarikçilerinden biri, çalışanlarına gelecek pazartesi günü ofise dönmeleri konusunda ültimatom verdi. Dönmek istemeyenlere ise başka bir iş bulmaları önerildi.

‘Ofise dönün ya da istifa edin’ yaklaşımının çatışmaya sebep olması kaçınılmaz. Çünkü 2020 yılından bu yana, uzaktan çalışma sistemi nedeniyle 5 milyon Amerikalı, evlerinden taşındıklarını söylüyor. Çalışanların yüzde 10’u ise uzaktan çalışmak için taşınmayı planlıyor. 10 ülkede yapılan bir araştırmaya göre ise; 6.500 çalışanın 5’te 1’inden daha azı ofise tam zamanlı olarak döndü. Türkiye’de benzer bir araştırma yapılsa; uzaktan çalışma döneminde evini taşıyanların, uzak bölgelere yerleşenlerin ve ofise dönmeyi düşünmeyenlerin sayısının hiç de az olmadığı ortaya çıkacaktır…

Elbette her şirket ofise dönüş konusunda katı bir tutum sergilemiyor. Örneğin Credit Suisse’in patronu Thomas Gottstein, son olarak bankaların ofiste tam zamanlı çalışmaya bir daha dönmeyeceğini düşündüğünü söyledi. JP Morgan’dan Jamie Dimon ise uzaktan çalışmayı en yüksek sesle eleştirenlerden biriydi. Ancak geçtiğimiz Nisan ayında bir yazısında, şirketin 270 bin çalışanından yüzde 40’ının hibrit çalışma modeline geçebileceğini açıkladı. ABD’de uzaktan çalışma iş ilanlarının son iki yılda üç katına çıkması da bu dönüşüm sürecinin rotasını gösteriyor.

Peki tüm bunlar bizim için ne ifade ediyor? Evden çalışma taraftarları, henüz böyle bir konuşma yapmadılarsa işverenlerinden konuya bir netlik getirmesini isteyebilirler. Özellikle, Y ve Z kuşakları başta olmak üzere bu yaz için uzun süreli seyahatler planlayanların haberi olsun; önümüzdeki dönemde yazlık evlerden, karavanlardan, bungalovlardan çalışma ihtimali azalıyor gibi görünüyor.

 

UZAKTAN ÇALIŞMA İÇİN 3 TEMEL BECERİ

Daha ne kadar uzaktan çalışacağımızı veya günlük çalışma ortamımızın nasıl olacağını bilmiyoruz. Ancak mevcut şartlarda verimli olmayı sürdürebilmek için çalışmaya değer katan birkaç temel beceriden söz edebiliriz…

1. Kişisel Motivasyon

Bazılarımız ofiste çalışırken ve birbirimizle etkileşim halindeyken motive oluruz. Uzaktan çalışırken ise kendi kendimizi motive etmemiz gerekebilir. Bu, edinilmesi kolay bir beceri değil elbette. Bu noktada yöneticiler, bir projenin başarısını veya çalışanların şirkete genel olarak kattıkları değerleri onlarla paylaşabilir. Yöneticiler, uzaktan çalışan ekiplerin motivasyonunu artırmak için onlara rehberlik edebilir.

 

2. İletişim

Esnek çalışma döneminde, birinin odasına veya masasına giderek soru sormak, hızlı bir güncelleme yapmak ya da gününün nasıl geçtiğini sormak için dolaşamıyoruz. Ancak yine de ekip sohbet uygulamaları ve e-posta iletişimi aracılığıyla uzaktan etkili iletişim alıştırması yapılabilir. Çalışanlar, bazı uygulamalarla daha çok soru sormaya teşvik edilebilir. Unutmayın; aşırı iletişim diye bir şey yoktur.

 

3. Empati

Birçoğumuz evden çalışırken çocuklarımıza bakıyor olabiliriz. Bazılarımızın evde özel bir çalışma alanı bulunmayabilir. Bu da dikkatimizin dağılmasına ve sürece uyum sağlayamamamıza yol açabilir. Evde eşler arasında veya yönetici ve çalışanlar arasındaki iletişimde, mevcut koşulların farkında olduğunu göstermek ve birbirine saygı duymak, motivasyonu korumaya yardım eder.

Uzaktan çalışırken motivasyonunuzu korumanın ve çalışmaya odaklanmanın ne kadar zor olduğunun farkındayız. Academy Lab olarak bu sorunlara çözüm olarak; evde daha verimli çalışmanız ve motivasyonunuzun artması için çeşitli atölyeler, etkinlikler ve eğitimler tasarladık. Siz de evden çalışıyorsanız, etkinliklerimize mutlaka göz atın.