İşinizde nöro satış ve pazarlama tekniklerini hemen kullanmaya başlamak için nöro bilimci olmanıza veya büyük bütçeleri feda etmenize gerek yok.
Tüm pazarlama faaliyetleri, aslında bilinçli ya da bilinç dışı olarak bir duyguyu ortaya çıkarır. Nöro pazarlama da pazarlama kampanyalarından en iyi sonucu alabilmek için işte bu duygulardan yararlanma bilimidir. 2009’daki Frito-Lay örneğine bakalım… Kadınların cips yeme ve suçlulukla ilgili duygularını anlayabilmek için nöro pazarlamadan yararlandılar ve kalorisi azaltılmış cipsleri piyasaya sunarak büyük bir başarı yakaladılar.
Şimdi nöro satış ve pazarlamanın 4 önemli taktiğine bir göz atalım:
1. KİŞİSELLEŞTİRME: İnsanlar, kendi isimlerinin yüksek sesle söylendiğini duymayı sever. Buna ‘Kokteyl partisi etkisi’ denir. Örneğin, kalabalık bir partide isminizi duyduğunuzda diğer konuşmaları filtreleyip onu dinlemeye başlarsınız. Kişiselleştirme, bire bir iletişim hissi yaratır ve potansiyel müşterilerinizle daha anlamlı bir etkileşim kurabilirsiniz.
2. KARAR VE GERİ DÖNÜŞ: Araştırmalar, müşterilere çok fazla seçenek sunmanın onları odak noktalarından uzaklaştırdığını ve verdikleri karardan memnun kalmamalarına sebep olduğunu ortaya koyuyor. Burada uzun vadeli değer yaratma mı yoksa hızlı paranın mı öne çıkacağına karar vermek gerekiyor. İstatistiklere göre, yeni bir müşteriye satış yapma oranı %5-20 arasındayken, mevcut bir müşteriye satış yapma oranı %70’e kadar çıkabiliyor. Müşterilerin %5’ini elde tutmanın, karlılığı %25-95 arasında artırdığı belirtiliyor. Çünkü mevcut müşteriler, yenilere göre %67 daha çok harcama yapıyor. Yani çok seçenek sunmak, mevcut müşterilerinizin karar alma sürecini olumsuz etkileyebilir ve müşteri kaybını artırabilir. Böylece mevcut alıcılara satış yapmak yerine sürekli yeni müşteri bulmanız gerekir, bu da pazarlama maliyetlerini artırır. Dolayısıyla kampanyalarda odak noktasını net bir şekilde belirlemek gerekir.
3. ZEIGARNIK ETKİSİ: Yarım kalan aşkların neden unutulmadığına dair (????) bilimsel bir açıklama olarak da ele alabileceğimiz Zeigarnik etkisi; bölünen, kesilen, tamamlanamayan konuların tamamlananlara göre daha kolay hatırlandığını ifade eden bir psikoloji terimi. En çok chatbot pazarlamada kullanılan Zeigarnik etkisiyle, canlı sohbete mesaj gönderen müşteri adayına hemen yanıt verilmiyor. Ne zaman ki müşteri adayı, sosyal medyada veya internette gezinmeye başlıyor, o zaman sorusuna yanıt verilerek siteye geri döndürülmesi sağlanıyor.
4. BASİT TUTMAK: İnsanlar, ‘düşünmesi kolay’ şeyleri tercih eder. İstediğimizi yazıp anında kolayca paylaşabildiğimiz Twitter ve ana sayfasında sadece ‘Ara’ düğmesi bulunan Google bunun en bilinen örneklerinden ikisi. Beynimiz, karmaşık şeyler karşısında zorlanır. Bu nedenle özellikle sosyal medya kampanyalarında tekliflerinizi ve sunduğunuz özellikleri basitçe anlatın, insan beyninin karmaşıklığa karşı savunmaya geçmesine engel olun. Kaynak: Enterpreneur.com
Academy Lab’in Dr. Murat Toktamışoğlu eğitmenliğindeki Nöro Satış ve Pazarlama semineri; son beyin araştırmaları ışığında beynimizin satın alma düğmesini bulmanıza, daha etkili satış ve ikna teknikleri kullanmanıza yardımcı olacak. Bu seminerde, satış teknikleri beynimizle ilgili araştırmalar sayesinde yeni bir anlam kazanmış olacak. Beyindeki satın alma düğmesini kontrol etmek isteyen herkesi bu eğlenceli seminere bekliyoruz.
Satış ve pazarlamanın beyin odaklı yeni kuralları nelerdir? Daha etkili pazarlama ve satış kampanyaları yapabilmek, beyinlere satabilmek ve ikna edebilmek, beyin odaklı satış becerileri kazanmak isteyen herkesin alması gereken, keyifli ve sektörünüze yönelik bol örnekli bir eğitim sizi bekliyor.
Klasik satış eğitimlerinden sıkılmış, beyine meraklı, nöro satışı öğrenmek isteyen satış ve pazarlama ekipleri ile yöneticileri bu eğitime katılabilir.