Doğal afetlerden doğrudan etkilenen kişiler, yaşadıkları kaybın türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak güçlü bir yas, panik, korku ve üzüntü hissedebilir. Bununla birlikte uyku bozuklukları, öfke, sinir ve suçluluk gibi duygular gün yüzüne çıkabilir.
Doğal afetler gibi travmatik olayların ardından bir süre sonra toplumun büyük kısmı eski haline dönebilse de bir kısım, bir aydan daha uzun süreyle psikolojik sorunlar yaşamaya devam edebiliyor. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete bozuklukları, madde kullanımı ve aşırı stres; afetler gibi travmatik olaylar sonrası en çok görülen durumlar arasında.
Bir doğal afet sonrası, iş gücünüz sınırlanabilir veya tamamen durabilir. Çalışanlarınız, doğal olarak bu süreçte ailelerini ve çevrelerini desteklemeye odaklanacaktır. Afetler gibi acil durumlarda çalışanlarınızı desteklemenin 4 yolunu burada bulabilirsiniz:
- Etkili bir iletişim protokolü oluşturun: Çalışanlarınızın yaşanan afetle ilgili farklı kanallardan düzenli olarak bilgilendirildiğine emin olun.
- Bir sonraki adımı açıklayın: Destekleyici, bilgilendirici ve açık mesajlar verin. Çalışma saatleri, ücretli izin süresi, acil durumda aranacak şirket yetkilisi gibi konularda net bilgiler verin.
- Yardım kuruluşlarıyla iş birliği içinde olun: Sivil toplum kuruluşları, dernekler ve yerel gönüllülerle ilgili çalışanlarınıza bilgi sağlayın.
- Zihinsel sağlığı destekleyin: Afet sonrası çalışanlarınız halen endişeli, suçlu veya depresif hissediyor olabilir. Onları, zihinsel sağlıklarını destekleyecek programlara yönlendirebilirsiniz.