Motivasyonu, kendimizi geliştirmenin ya da bir şeyi yeni ve heyecan verici bir şekilde yapmanın yolu olarak tanımlayabilir miyiz? En genel haliyle motivasyon; bir insanı belirli bir amaç için harekete geçiren güç demektir. Peki her gün iş yerinizde veya home ofisinizde bu motivasyon nasıl gerçekleşir? Ekiplerin motivasyonunu sağlamada liderin görevi nedir? Gelin, bir bakalım…

Kişisel motivasyon olmadan, liderlerin ekip üyelerine ilham vermesi ve performanslarını ileriye taşıması zor. Motivasyon, amaç bulmayı ve bu amacı gerçekleştirmeyi sağlayacak yolları belirlemeyi gerektirir. Bir lider, takım üyeleri ile ortak bir hedef üzerinde çalışmak ve her iki tarafın da kendini geliştirmesine yardımcı olmak için ekibin en çok değer verdiği olguları, amaçlarını, keyif aldıkları alanları, uzun vadeli hedeflerini iyi anlamalı elbette.

İş yerinde motivasyon neden önemli?

Genel olarak ‘iş yapmanın’ amacını düşünün. İş yaparken; müşterileri mutlu etmek, karlılığı artıran ürün ve hizmetler sunmak için yaratıcılığı ve fikirleri kullanırız. Bu, ekibiniz için önemli bir motivasyon kaynağı. İnsanların hayatlarına nasıl dokunduklarını ve iyileştirdiklerini gerçek dünyaya bakarak anladıklarında, verimliliği artıracak şekilde daha sıkı ve akıllıca çalışırlar.

Ekipleri nasıl motive edeceğini bilmek, onların her gün en iyisini yapmalarına ve şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur.

Peki bir lider, ekip üyelerini nasıl motive edebilir? Bu noktada odaklanılması gereken 3 ana başlıktan söz edebiliriz.

1- Çalışan mutluluğunu ön planda tutmak

2- Konuşma fırsatı tanımak

3- Örnek alınası bir lider figürü sergilemek

Motivasyon, çalışanları elde tutmak için de son derece önemli. Bir organizasyonun lideriyseniz, çalışanları ve ekibinizdeki diğer insanları ellerinden gelenin en iyisini yapmaya motive etmek sizin sorumluluğunuzda. Çalışanları motive etmek liderler açısından zor olsa da, faydaları saymakla bitmez:

1- Motive edilmiş çalışanlar daha güçlü bir ekip oluşturur

2. Bir vizyon ve amaç etrafında toplanırlar

3. Daha güçlü ilişki daha çok başarı demektir

4. Pozitif yaklaşım, insanları kazandırır

5. İçsel motivasyon, fark yaratma arzusu tarafından yönlendirilir

6. Takdir edilmek, daha yüksek performansa teşvik eder

7. Geri bildirim sağlamak, sorumluluk bilincini geliştirir

8. Yetki alma isteği artar

9. Takım çalışmasında verimlilik artar

10. Kurulan bağlar sıkılaşır

Siz de bir organizasyonun lideri veya lider adayıysanız, ekiplerinizi motive etme yeteneği dahil liderliğin gerektirdiği birçok özelliğinizi geliştirmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için; Academy Lab’in Çevik Liderlik, Yeni Nesil Liderlik, Türk Tipi Liderlik, Kendime Liderlik, Takım Çalışması ve İnsan Odaklı Liderlik gibi eğitimlerinden size uygun olana mutlaka göz atın.