Liderler, başkalarının eylemlerine etki etmek için iletişim, organizasyon, problem çözme ve analitik gibi becerileri kullanırlar. Bir felaket ve doğal afet sırasında, liderlerin ekiplerinin yol haritasını belirlemesi ve olaya dahil olan herkesin maksimum performans seviyesine ulaşmasını sağlaması çok önemli.

Bir felaket meydana geldiğinde; ekip, kendilerine rehberlik etmesi ve durumun düzelebilmesi için liderlerine güvenir. Bir afet sırasında ekibinin sorumluluğunu üstlenen bir lider için kilit noktaların başında şunlar geliyor:

-       Ekibin organize olması, sakin kalması ve umudunu yitirmemesi için tüm sorulara yanıt veren, ‘görünür’ bir lider olmak.

-       Ekibin ön sıralarda performans gösterebilmesi için ihtiyaç duyduğu kaynaklara ve desteğe sahip olduğuna emin olmak.

-       Ekibi ve müşterileri korumak için gerekli güvenlik önlemlerini almak.

-       Uzun saatler ve günler süren çalışma sırasında kendine bakmayı ihmal etmemek ve sağlıklı beslenmeyi, düzenli uykuyu ve zihinsel sağlık desteği almayı alışkanlık haline getirmek.

-       Bir afetle veya felaketle mücadele ederken, bir yandan da günlük işleyişin devamlılığını sağlamaya çalışmak.

-       Krizler ve afetler işletmelerin mali istikrarını önemli bir sınavdan geçirdiği için bütçe konusunda dikkatli olmak. 

-       Ekiple güncel iletişimi sürdürmek ve ortaya çıkan sorunlarla ilgili planlar oluşturmak için günlük toplantılar düzenlemek.

-       Beklenmeyen durumlara hazır olmak ve B, C ve D planlarını hazırda tutmak.

-       Ekibin sorduğu sorulara basit ve net yanıtlar vermek, yalan söylememek, çalışanlarla tartışmaya girmemek.

-       Ekibe; sakin, güçlü, umut dolu ve şefkatli bir tavırla liderlik etmek.

-       Başarılı bir liderlik için ihtiyacınız olan kişisel esnekliği sürdürmek.

-       Problem çözmede yaratıcı olmak, yeni yöntemler denemek ve mümkün olan en iyi kararları alabilmek için mevcut bilgilerin tümünden yararlanmak.

-       Her zaman ‘sahnede’ olduğunun farkında olmak ve saygı duyulan, empati yapabilen bir profil çizmek.