Son yıllarda birçok iş yerinde günlük giyim normalleşse de, sunumlarda ve şirketinizi temsil ettiğiniz toplantılarda daha resmi/şık giyinmek gerekebiliyor. Peki bir sunum yapmaya hazırlanıyorsanız, nasıl tercihler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Gelin, dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalara bir göz atalım…

-       Yılda birkaç kez sunum yapmanız gerekiyorsa, kaliteli bir takım elbise akıllıca bir yatırım olabilir. Yıllarca giyebileceğiniz, klasik bir stil ve renkte bir takım tercih edebilirsiniz. Takımınızı beyaz veya pastel renklerde bir gömlek veya bluzla tamamlayabilirsiniz.

-       Eğer düzenli olarak sunum yapan biri değilseniz, takım elbiseye para harcamak zorunda değilsiniz. Kadınlar genellikle ofis stili bir etek, elbise veya pantolon ile şık bir bluz, ceket veya hırka tercih ediyor. Erkekler ise klasik bir gömlek ve pantolon üzerine ceket-kravat ikilisiyle günü kurtarabilir.

-       Kıyafetinizi seçerken, hareket etmenizi zorlaştıracak ve sizi terletecek tüvit ve brokar gibi kalın, hacimli kumaşlardan kaçının.

-       Terlemeden söz etmişken, ter izini aşırı belli eden ipekli kumaşlardan da uzak durun.

-       Takılarınız sade olsun. Dinleyicilerin dikkatini dağıtabilecek parlak mücevher, gösterişli bir kemer ve diğer aksesuarlarınızı evde bırakın.

-       Sahnede hareket ederken ses çıkarabilecek veya mikrofona çarpabilecek aksesuar ve takılardan kaçınmaya özen gösterin.

-       Aşırı büyük fularlar, şapkalar ve dikkat çekici gözlüklerin de dikkat dağıtacağını unutmayın. Odak noktası siz olmalısınız, aksesuarlarınız değil.

-       Baştan ayağa profesyonel görünün. Ayakkabılarınız sade, doğal renkli ve rahat olsun.

-       Ayakkabılarınız her zaman iyi durumda olsun çünkü insanlar, yıpranmış ayakkabıları hemen fark ederler. 

-       Saçlarınızın dağınık, tırnaklarınızın uzun ve bakımsız olmaması gerektiğini söylemeye gerek yok elbette.

-       İnsanların veya kameranın önünde konuşurken her zaman dik oturun. Dikkatli, ilgili ve keyifli görünün. Kambur durursanız, insanlar sıkıldığınızı düşünebilir. Küçük bir gülümseme, dost canlısı ve sıcak biri olduğunuzu gösterebilir. Elbette ciddi bir konuyla ilgili konuşuyorsanız gülümsemeniz gerekmiyor.

Sunumlara nasıl hazırlanmanız, hangi teknikleri kullanmanız ve nasıl görünmeniz gerektiği konularında daha çok bilgi ve desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, Academy Lab’in Uygulamalı Sunum Atölyesi eğitimlerine mutlaka göz atmalısınız.