Trafikte kaldığınızda, onlarca e-maile cevap vermek zorunda olduğunuzda veya kalabalık bir ortama girdiğinizde stres yaşamanız kaçınılmaz olabilir. Sadece stres deyip geçmemek gerek çünkü hayatımızda iş, sosyal yaşam, okul veya aile odaklı onlarca farklı stres türü var. Ancak genel olarak bu stres türleri üç gruba ayrılıyor.

1-    Her gün yaşanan küçük dozlardaki akut stres

2-    Sık sık tekrarlanan ve duygusal tepkiler vermeye sebep olan episodik akut stres

3-    Kalıcı zorluklar ve uzun süreli zihinsel gerginlik sonucu ortaya çıkan kronik stres

Günlük hayatta karşılaştığımız stres türleri; uykusuzluk, yeme bozukluğu, yorgunluk, öfke gibi birçok sonuç doğurabilir. Stresle baş etmek içinse önce stresin kaynağını bulmak gerek. Ancak bu, göründüğü kadar kolay olmayabilir. Stresin gerçek kaynağı, her zaman apaçık görünmeyebilir ve stresin yol açtığı hisler ve davranışlar gözden kaçabilir. Mesela, iş teslim tarihleri üzerinizde sürekli baskı yaratabilir. Ama belki de strese sebep olan, yöneticilerinizin taleplerinden çok, işleri sürekli ertelemenizdir.

Stresin gerçek kaynağını belirlemek için alışkanlıklarınız, tutumunuz ve bahanelerinizi bir kez daha gözden geçirin.

-       Stresi, ‘Şu an işim başımdan aşkın’ gibi geçici bir durum olarak mı tanımlıyorsunuz?

-       Stresi ‘Bunlar hep böyle’ diyerek işiniz veya evinizin ayrılmaz bir parçası gibi mi görüyorsunuz?

-       Stres, kişilik özelliğiniz mi oldu? Kendiniz için “Ben gergin biriyim” mi diyorsunuz?

-       Yaşadığınız stres için diğer insanları veya olayları mı suçluyorsunuz? Ya da stresi artık tamamen normal ve sıradan mı görüyorsunuz?

Stresi yaratma ve sürdürmedeki rolünüzü kabul edene kadar, stres seviyeniz kontrol dışı kalacaktır. Hayatınızdaki düzenli stres kaynaklarını tespit edebilmek için bir stres günlüğü yazmaya başlayabilirsiniz. Günlüğe strese sebep olan olayları, fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi, strese nasıl tepki verdiğinizi ve kendinizi iyi hissetmek için neler yaptığınızı yazabilirsiniz.

Siz de iş ve sosyal hayatta karşılaştığınız farklı stres tiplerinin yarattığı olumsuzluklarla baş etmek istiyorsanız, Academy Lab’in Stres Kaynağını Bul ve Yen atölyesine mutlaka göz atın. Bu atölye çalışmasında, bedeniniz ve zihninizin stres kaynaklarını fark edip çözüm yöntemlerini öğrenebilirsiniz.