Liderlik doğuştan bir yetenek midir, yoksa sonradan öğrenilebilir mi? Yani lider mi doğulur, yoksa lider mi olunur? Soruyu nasıl sorarsak soralım, modern zamanlarda çoğunluğun benimsediği görüş; liderliğin öğrenilebilen ve zamanla geliştirilebilen bir özellik olduğu yönünde…

Ekibinizi şimdikinden daha ileriye taşımak ve daha fazla başarıya ulaştırmak için gereken liderlik özelliklerine sahip olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Elbette liderliğin, alıştırma ve deneme yapmak gereken birçok farklı yönü var. Bu sebeple aklınıza gelen en iyi liderlerin bile en başta bazı yeteneklere sahip olmadığını, ekipleriyle birlikte başarıya ulaşacakları bir yol keşfedene kadar tekrar tekrar başarısız olduklarını unutmayın.

Liderlik özelliklerini birkaç farklı açıdan ele alalım:

İLETİŞİM: Eğer mesajınızı ekibinize basit ve etkili bir şekilde ulaştıramıyorsanız, ne kadar parlak olursa olsun fikirleriniz, ekibinize ulaşamadan kaybolabilir. İletişimin en güzel yanı, elbette geliştirilebilir bir beceri olması.

TAKIM ÇALIŞMASI: Spor takımlarını düşünün. Her bir oyuncu, daha önce bir takımda yer almış ve başarı için ne yapılması gerektiğini biliyordur. Öyleyse neden hala takım halinde antrenman yapıyorlar? Çünkü takım çalışması konusunda her zaman öğrenecek çok şey var.

YARATICILIK: Liderlik ve yaratıcılık el ele tutuşmuş iki özelliktir. Ne de olsa iyi bir lider, problem çözerken yaratıcılığa ihtiyaç duyar. Yıllarca bize bazı insanların yaratıcı, bazılarının ise olmadığı anlatıldı. Peki bu doğru mu? 1956 yılında Louis R. Mobley, IBM yöneticilerinin yaratıcılıklarını geliştirmekle görevlendirildi. Mobley, 6 içgörü sundu:

-       Geleneksel eğitim yöntemleri, yaratıcılığın geliştirilmesini garanti etmez.

-       Yaratıcılık; öğrenmekten çok, öğrenmemekle ilgilidir.

-       Yaratıcı insanlar olmayı, sadece harekete geçip deneyim elde ederek öğreniriz.

-       Yaratıcılığı, diğer yaratıcı kişilerden öğreniriz. Yaratıcı insanların neler yaptığını ve nasıl düşündüğünü not edin.

-       Kendinizi tanıyarak önyargılarınızın üstesinden gelmelisiniz.

-       Başarısız olmalısınız. Yaratıcılık arayışında başarısız olmaktan korkmayın. Yanlış fikir yoktur, sadece sizi doğru olana yaklaştıran fikirler vardır.

Gördüğünüz gibi; yaratıcılık hakkındaki genel inanış aslında doğru değil. Diğer yeteneklerde olduğu gibi, yaratıcılık da çalışarak herkesin ulaşabileceği bir özellik.

HAREKETE GEÇ!

Liderliğin gerektirdiği birçok özellik öğrenilebilirken, size öğretilmeyecek tek şey, kendinizi geliştirme ve harekete geçme isteğidir. Muhteşem bir lidere dönüşebilmeniz için kesinlikle gereken şey bu.

Doğuştan gelen bir öğrenme isteğine sahipseniz, doğru eğitimleri alarak becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, siz de durdurulamaz bir liderlik gücüne sahipsiniz demektir. Academy Lab’in liderlik eğitimleri; ekiplerinizle birlikte daha fazla başarıyı arama yolunda ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlayacak.