Bill Gates’in bir zamanlar dediği gibi; “Gelecek yüzyılda liderler, başkalarını güçlendiren kişiler olacak.”

Geleneksel liderlik görüşü, hiyerarşik yapılara ve yukarıdan aşağıya doğru bir yaklaşıma odaklanır. Bu tür liderlik tarzı, güç ve kontrole vurgu ile karakterize edilir. Liderlerin, altlarındakilerden çok az veya hiç girdi almadan karar verdiği liderlik modeli, iş ortamı değiştikçe ve ekipler arasında iş birliği ve iletişim ihtiyacı daha önemli hale geldikçe epey ‘modası geçmiş’ kaldı.

Modern liderlik bakış açısı ise bundan çok farklı; iş birliği, iletişim ve inovasyon, günümüz liderlerinin vazgeçilmezi. Bugün liderler; farklı bakış açılarını tanıyabilmeli, takdir edebilmeli, güven ve karşılıklı saygı ortamı yaratmak için ekip üyeleriyle diyaloga girmeye istekli olmalı. Değişimi kucaklarken, yeni fikir ve çözümlerin geliştirilmesinin yanı sıra yaratıcılığı da teşvik etmeli.

Ekip üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerine duyarlılıkla yaklaşan modern liderler, teknoloji ve trendler konusunda da güncel kalmalı. Ayrıca, karar alma süreçlerinde veriye dayalı stratejilerden yararlanabilmek için dijital araçları, teknolojileri anlama ve kullanma becerisine sahip olmalı. Bu çerçevede, veri bilimi, analitik ve yapay zekayla ilgili bilgi sahibi olması beklenen modern liderler, bir yandan da kişisel gelişime hiç olmadığı kadar çok odaklanıyor. Kendilerinin ve çalışanlarının güçlü yanlarını tanıyıp geliştirmeye hevesli olan liderler için, empatiye dayalı bir yaklaşım da önem taşıyor.

İster kendi firmanızı yönetiyor olun, ister kurumsal bir firmada yöneticilik yapın; yeni nesil bir lider olmanız için yeni ihtiyaçları ve trendleri doğru anlamalısınız. İşlerinde mutlu ve verimli olmaları için çalışanlarınızla aynı dili konuşmalısınız.

Peki nasıl?

Academy Lab’in Yeni Nesil Liderlik atölyesinde liderliğin değişen doğasını anlayacak ve modern bir lider olarak geleceğe hazırlanabileceksiniz.