İletişim becerisi; özel hayatınız, sosyal ilişkileriniz ve iş yaşamınıza katkı sağlayan çok önemli bir unsur. İletişimin en temel aracı ise elbette ki konuşmak… Burada kritik önem taşıyan nokta ise; doğru konuşma becerisine sahip olmak. Peki doğru konuşma nedir?

En kısa şekliyle; bilgileri doğru, açık ve amaçlandığı şekilde iletme yeteneğini doğru konuşma olarak tanımlayabiliriz.

Doğru konuşmaya hayatımızın hemen her alanında ihtiyaç duyarız. Neyse ki, konuşma yetenekleriniz üzerinde çalışmak ve bu sayede yaşam kalitenizi artırmak için hiçbir zaman geç değil.

Doğru iletişim kurmanın günlük yaşamın hangi alanında neden önemli olduğuna bir bakalım…

Profesyonel açıdan: ABD’de 2018’de Ulusal Kolejler ve İşverenler Birliği’nin (NACE) yaptığı bir araştırmada, bir adayda aranan beceriler ve özellikler arasında ‘sözlü iletişim yeteneği’ ilk sırada yer aldı. Siz de iş başvuruları yapıyorsanız veya mevcut iş yerinizde terfi etmeyi hedefliyorsanız, kendinizi doğru ve yeterli şekilde ifade etmeniz çok önemli.

-       Farklı insanlarla uygun bir dille konuşurken, aynı zamanda iyi bir göz teması kurabilmek

-       Zengin bir kelime dağarcığı sergilemek

-       Dilinizi hedef kitlenize göre belirlemek,

-       İyi bir dinleyici olmak,

-       Fikirlerinizi en anlaşılır ve ideal şekilde sunmak,

-       Grup içi iletişimde başarılı olmak,

İş hayatınızda ilerlemenizi sağlayacak temel iletişim becerilerinden birkaçı.

Sosyal açıdan: Özel hayatınızda daha iyi anlaşılabilmek, insanları anlayabilmek ve ilişkilerinizi geliştirebilmek için iyi iletişim becerileri gerekiyor. Birçok ortaklık ya da ilişkinin başarısız oluşundan ‘konuşamamanın’ sorumlu tutulduğuna tanık olmuşsunuzdur. Konuşmak kadar dinlemek de önemli bir unsur elbette. İletişim; tatil planı yapmaktan çocuğunuzun beklentilerini anlamaya kadar, aile ilişkilerine dair birçok konuda da kritik önem taşıyor.

Resmi ilişkiler açısından: Hayatımız boyunca işletmeler, mağazalar, kamu kurumları, okullar, hastaneler ve daha birçok organizasyon ve kuruluşla iletişim halinde oluruz. Kendinizi net ve doğru ifade edebilme yeteneği; bu gibi kurumlardaki ilişkilerinizi iyi yönetmenize, olası sorunları aşmanıza ve istediğiniz yanıtları alabilmenize yardımcı olur.

İş hayatında bulunduğunuz noktada, doğru konuşma becerisiyle nasıl bir fark yaratabilirsiniz?

-       Daha profesyonel bir imaj çizebilirsiniz.

-       Doğru ilişkiler geliştirebilirsiniz.

-       Yeni iş fırsatları yakalayabilirsiniz.

-       Toplantıları yöneten kişi olabilirsiniz.

-       İş tatmininizi artırabilirsiniz.

-       Ekip içi problem çözme ve iş birliği yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

-       İş görüşmelerinde avantaj sağlayabilirsiniz.

SUNUMLARDA HAYATTA KALMAK…

Bir de zaman zaman çoğumuz için kabusa dönüşebilen sunumlar var tabii… Hepimizin resmi olsun ya da olmasın, bir topluluğa fikirlerimizi sunmak durumunda kaldığımız veya kalacağımız ortamlar olacak. Sunum yapmak; bir ekranın veya perdenin önünde durup slaytlara bakarak konuşmaktan çok daha fazlası aslında. İster küçük bir topluluk önünde amacınızı dile getirmeye çalışıyor olun, isterseniz potansiyel bir yatırımcıya iş fikrinizi sunun; kalıcı bir izlenim bırakmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

-       Dinleyicilerinizin ilgisini hemen çekmeye ve onları bağlamaya çalışın.

-       Dinleyicilerinizle düzenli olarak göz teması kurun.

-       Konuşmanızı görsel öğelerle destekleyin.

-       Vurgulamak istediğiniz noktaya hızlı bir şekilde ulaşın.

-       Akılda kalıcı ifadeler, sloganlar ve güçlü tanımlara başvurun.

-       Sunumunuzu etkili ve vurucu bir notla bitirin.

Siz de kariyerinizde ilerlemek için konuşma becerinizi, toplantı ve sunumlardaki hitabet yeteneğinizi geliştirmeye ihtiyaç duyuyorsanız, Academy Lab’in Fark Yaratan Sunumlar – Doğru Konuşma Atölyesi’ne katılabilirsiniz. Bu eğitimle, Türkçe’yi doğru ve akıcı şekilde konuşacak, sunum becerilerinizi ilerletebileceksiniz