‘Serious games’, Türkçe’deki adıyla ‘ciddi oyunlar’ ya da ‘oyun temelli öğrenme’; oyun oynamayı eğlence amacının dışına taşıyarak, birçok farklı sektörde video oyunlarının eğitim amaçlı kullanılması anlamına geliyor.

Dünyada savunma sanayiinden bilimsel keşiflere, sağlıktan şehir planlamaya, mühendislikten eğitime kadar birçok farklı sektörde çoğunlukla personel eğitimi için oyunlara başvuruluyor. Serious games, aslında yeni bir kavram olmasa da son dönemde ciddi bir yükseliş eğiliminde. Öyle ki; dünya çapında serious games pazarı 2021’de 6.7 milyar dolardan bu yıl 8.23 milyar dolara yükseldi. Pazarın, 2026’da 17.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Serious games yani ciddi oyunlar; öğrenme yeteneğini ve davranışta olumlu değişikliği teşvik etme amacıyla oyun mekanikleri, öğrenme teknikleri ve bilgiyi harmanlıyor. Giderek daha çok sayıda şirket; çalışanlarının eğitimleri, kişisel gelişimleri ve yeni teknolojilere adapte olabilmeleri için oyunlara başvuruyor. Siz de kurum içi eğitimlerinizde serious games tekniklerinden yararlanmak istiyorsanız, Academy Lab’in Game Jam Master Reha Çaputcu ile hazırladığı eğitim programlarına göz atabilirsiniz.