İşinizle ilgili geliştirmeniz gereken becerileri düşündüğünüzde, aklınıza ilk olarak ne gelir? İletişim, takım çalışması ya da organizasyon becerisi… Yani iş ilanlarının veya CV’lerin genelinde görebileceğiniz türden özellikler…

Bu temel yeteneklerin yanı sıra iş yaşamınızda faydasını görebileceğiniz başka beceriler de var. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz ‘çevik zihniyet’ de işte bu becerilerin başında geliyor.

Çevik zihniyet; olaylara esnek bir şekilde karşılık verme ve farklı fikirler arasında hızla hareket edebilme kapasitesi olarak özetlenebilir. Zihinsel olarak çevikseniz, değişimi kabul eder ve öngörülemeyen olaylarla karşılaşsanız da ilerlemenin en iyi yolunu bulabilirsiniz.

Çevik zihniyet, problem çözme yeteneğiyle benzerlikler taşısa da aslında ondan daha fazlası demek. Zihinsel çevikliğe sahip kişiler; sadece problemleri kolayca çözmekle kalmaz, problemin sürekli değiştiği bir durumla başa çıkabilir ve bunu kendinden emin bir şekilde yapabilir.

Peki zihinsel çevikliğinizi geliştirmek ve bunu iş hayatınızda kullanabilmek için neler yapabilirsiniz? İşte bazı öneriler:

1. Mümkün olduğunca çok farklı yaklaşım üzerine düşünün. Alışılanın dışına çıkmak için kendinize meydan okuyun ve bunu bir rutin haline getirin.

2. Zihinsel enerjinizi koruyun. Nasıl ki bir otomobilin ilerlemek için yakıta ihtiyacı varsa, zihninizin de farklı durumlarla başa çıkabilmek için enerjiye ihtiyacı var. Her sabah egzersiz yapmak, öğlenleri kısa bir uyku çekmek, kitap okumak veya sevdiğiniz bir programı izlemek… Zihinsel enerjinizi yükseltmenin yolu tamamen size kalmış.

3. Geçmişten ders çıkarın. Daha önce nasıl zorluklarla karşılaştınız ve bunlarla nasıl başa çıktınız? Neleri iyi yaptınız ve neleri daha iyi yapabilirdiniz? Bir daha aynı durumla karşılaşsanız tepkinizi değiştirir miydiniz? Bu sorulara verdiğiniz yanıtları bir kağıda not alın ve benzer bir durumda bu notlara mutlaka göz atın.

4. Bir gecede daha çevik bir zihne sahip olmanız imkansız elbette. Uzun vadede bu beceriyi geliştirmek için, yaşamınıza çevik yaklaşımı adapte etmelisiniz. Öz farkındalığınızı artırmak için, haftada en az bir kez nelerin iyi gittiğini, nelerin gitmediğini ve gelecekte neler yapmak istediğinizi düşünmek için kendinize zaman tanıyın.

Siz de çevik zihniyetin kariyerinizde nasıl fark yaratabileceğini görmek ve bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız; Academy Lab ile Sanatografi Akademi iş birliğiyle hazırlanan Çevik Zihniyet ve Çevik Liderlik eğitimlerine göz atabilirsiniz.